zondag 27 juni 2010
Optreden
Op de buhne met mijn rode Ibanez Rg750 met een Dimarzio PAF in de brugpositie en een Seymour Duncan Jazz in de halspositie.
Oude speaker cabs
Op weg naar een optreden heb ik maar een leuk kiekje gemaakt van mijn twee oude Marshall cabs in de felle zon. In de studio zien ze er nog best aardig uit, maar bij daglicht zie je dat het behoorlijk oude bakjes zijn. De bovenste is een 1936 JCM800 met twee Celestion G12h75 speakers, de onderste een 1960 JCM800 met vier G12M70 speakers, dat zijn de voorgangers van de G12h75. De bovenste, de 1936 , heb ik al vanaf 1988, destijds tweedehands gekocht bij Premo Music Center in Leerdam, een muziekzaak die al lang niet meer bestaat. Lange tijd, tot 2001 of zo, was het mijn enige speaker. De G12m70 is een veel mildere speaker en het is op dit moment mijn favoriet. Ik heb er grote wielen onder gemonteerd, in plaats van die kleintjes die je bij Marshall krijgt, zodat de boel zonder veel moeite de buhne op te rijden is.
Ik bezit ook een 1960TV, (een Tall Vintage, dus extra groot cabinet) het topmodel met vier Celestion Greenbacks, maar die vind ik minder klinken dan deze oude bakken.
Ik bezit ook een 1960TV, (een Tall Vintage, dus extra groot cabinet) het topmodel met vier Celestion Greenbacks, maar die vind ik minder klinken dan deze oude bakken.
maandag 21 juni 2010
Oberheim OB12
Ik had een Yamaha SY synthesizer met een voor mij perfect aanvoelend keyboard, maar daar is een kast op gevallen. Er moest dus een nieuwe synth komen. Alhoewel deze Oberheim een veel minder prettig te bespelen keyboard heeft (plastic toetsen in plaats van hout en zo) zijn de geluiden die het ding voortbrengt zeer uniek. Beetje horror-achtig synthetisch vervreemdend eng. (...) Het is overigens geen echte maar een fop-oberheim. Bob Oberheim heeft er niets mee te maken, dit ding is in Italie ontworpen en gebouwd, nadat Gibson de rechten op de naam Oberheim had overgenomen. Het ding is Oberheim genoemd om marketingtechnische redenen. Hij is ook niet echt analoog maar virtueel analoog. (dus digitaal) Dat alles neemt niet weg dat ik tot nu toe veel plezier van het gebakje heb, al was het alleen maar vanwege de lichtshow die hij geeft als je hem aanzet.
Raar overigens: ik heb nu drie virtueel analoge synthesizers, een Novation Supernova, een Korg MS2000R en deze Oberheim en ze zijn alledrie BLAUW..?
Fender Lonestar
Mijn nieuwste gitaar is een USA Fender Lonestar uit 1996 in Teal Green (meer blauw als je het mij vraagt) Dit is niet de Mexicaanse Lonestar Deluxe die je tegenwoordig voor 650 euro kunt kopen, maar een in Amerika vervaardigde gitaar, een 50th anniversary model. De gitaar komt af fabriek met een Seymour Duncan Pearly Gates 2 humbucker en twee Texas Special singlecoils. Mijn gitaar is op een paar punten gemodificeerd: hij heeft, in plaats van de Texas Special bij de hals, een Seymour Duncan Lil'59, de toonregelaars heb ik uit het circuit gehaald, en een extra schakelaartje is toegevoegd om de twee humbuckers te splitten. In plaats van het middelste element hoor je bij de middenstand van de vijfstandenschakelaar de hals- en brughumbucker samen, en met de splitter kun je dan kiezen welke spoelen werken. Zo is het een veelzijdiger gitaar geworden.
Ik ben niet zo gek op Fenders, omdat ik niet houd van vintage halzen, zwakke halsverbindingen en ouderwetse vibratosystemen en dat soort dingen. Dit is echter een heel moderne gitaar, met een hals met een hedendaags profiel. En een klassiek uiterlijk, natuurlijk.
zondag 6 juni 2010
Soundcheck
Abonneren op:
Posts (Atom)