woensdag 30 december 2009

Roland TD20


Dit is de geluidenbak bij mijn nieuwe drumkit: een Roland TD20, met daarbij een serie patches van V-Expressions, emulaties van bestaande (dure) drumkits, die bijzonder goed klinken. (Veel beter dan de standaardpatches die bij de TD20 worden geleverd)

Electronisch drumstel

Dit is mijn nieuwe electronische drumstel: een kit van het Amerikaanse merk Hart Dynamics, te weten de Professional 5.3
Over de bekkens ben ik niet zo tevreden, wellicht vervang ik die voor een set Smartriggers.

zondag 20 december 2009

Live Rack


Dit is in de studio het rack waarmee ik mijn synthesizers aanstuur, bij optredens neem ik het rack mee als live rack. Van boven naar beneden: een Behringer DI (die gebruik ik alleen in de studio als patchbay naar het grote mengpaneel) een patchbay voor de effecten in het rack, een Soundcraft M12 mengpaneel, Drawmer compressor, een Korg SDD1200 stereo-delay, een Chorus/Flanger en een stereo filter van MAM, en een oude Yamaha Rev5 reverb.

Band live


Waarschijnlijk het drukste podium ooit..

zaterdag 19 december 2009

Live!


Live in Tilburg met Blue Garden.

zondag 1 november 2009

Studio Inrichting 2


.. en hier de gitaarafdeling. Edwin de Rijke is opnamen aan het maken. Dit is twee of drie jaar geleden.

Studio inrichting


Het drumhok zoals dat tot voor een half jaar geleden in mijn studio bestond: ingeklemd tussen de rackeffecten rechts, de synthesizer en de gitaarafdeling links. Klik op het plaatje voor een vergroting.

maandag 26 oktober 2009

Boss Pitch Shifter Delay PS2

Boss is wellicht de meest bekende pedaaltjesmaker. Dit is een oude delay en pitch shifter. In de jaren '90 heb ik daar veel rare effecten mee kunnen bereiken. Je kunt de toonhoogte van het bronsignaal traploos veranderen en dat werkt ook prima bij stemmen. Gitaren kunnen klinken als meteoren (inn combinatie met de Pan op het mengpaneel) of als rare orgels. De delay werkt prima, is wel erg digitaal klinkend. Dit pedaaltje, in 1992 of zo tweedehands gekocht, heeft mij veel plezier opgeleverd en is mee gegaan naar vele optredens. Hij is nu met pensioen.

Vox V847 Wah



Ook nieuw aangeschaft: een Vox V847 Wah. Ik kan nooit zo goed opschieten met Wah Wah pedalen, ik vind dat ze het geluid en de dynamiek van de gitaar te veel negatief beinvloeden. Dit Wah pedaal heeft een buffer die het geluid verandert ook als het pedaal niet aanstaat, een bekende modificatie bestaat uit het bypassen van die buffer zodat het pedaal 'true bypass' wordt. Ik moet er nog veel mee experimenteren.

TC Electronic Nova Dynamics


Pas nieuw aangeschaft: deze TC Electronic Nova Dynamics. Dat is een digitale dubbele compressor. Ik gebruik de eerste engine voor compressie en de tweede engine voor noise gate. De tijd zal leren of het apparaat goed genoeg is. Hij zit nu in ieder geval wel op mijn pedalenplank.

Oude Gitaarluit

Een fotootje van mijn oude gitaarluit. Hij is gebouwd in 1903 of 1904 maar heeft in de loop van de tijd nieuwe frets gehad, nieuwe stemmechanieken en een nieuw rozetornament. De frets zijn 'scalloped', dat wil zeggen ingevijld, naar traditie.

maandag 19 oktober 2009

Marshall JCM900 4500


Ik heb onlangs voor extreem weinig deze Marshall op de kop kunnen tikken. Het is een JCM900 4500 Hi Gain Dual Reverb uit 1996 of zo. Ik vind het een verschrikkelijke brulboei en helemaal geen fijne versterker. Het is in feite een versterker de naam Marshall onwaardig. Onmiddellijk heb ik de eindbuizen vervangen (van Sovtek 5881 naar NOS Reflektor 6L6WGC) en dat helpt wel iets, maar het blijft een ontzettende brulboei. Misschien ga ik hem modificeren, met een Mercury Magnetics uitgangstransformator en omkatten naar EL34 buizen, of misschien verkoop ik hem wel weer. Ik moet overigens zeggen: hij ziet er wel erg mooi en indrukwekkend uit.

Samick LM16


Mijn oude Samick mengpaneel. Dit is eens mijn enige mengpaneel geweest, voordat ik hem verving voor een oude D&R 900 series, die weer is vervangen door een Mitec Varidesk. De Samick was nog steeds in gebruik, als premixer voor mijn synthesizers. Daar heb ik nu een Soundcraft M12 voor, dus mijn oude trouwe Samick heb ik verkocht. Het is een twaalfkanaals mengpaneeltje met twee extra stereo ingangen. Het is niet echt heel goed spul, maar als je de microfoonvoorversterkers en de toonregeling niet gebruikt is het een prima lijnmixer. Ik heb hem zelfs meegenomen naar optredens en hij heeft het al die tijd (15 jaar?) prima gedaan.

vrijdag 18 september 2009

Mijn Bassen (5)

Een, in de fabrieken van Cort in het verre oosten (Korea) vervaardigde, bas, die ontworpen is door de twee jaar geleden overleden Amerikaanse gitaarbouwer Greg Curbow. Dit is de vijfsnarige fretloze versie. De kleur wordt 'Blue Satin' genoemd, maar door een fout van de importeur heet hij in Europa 'Blue Stain'..
Het element is een onder licentie van Bartolini in Korea gemaakte aktieve soapbar. De bas is niet van hout, maar van Luthite, een soort plastic component, en dat voelt (en ruikt) een beetje raar. Verder is het een aardige bas.

Mijn Bassen (4)

De Yamaha BB605 is een vijfsnarig werkpaard. Aktieve electronica, verder niets bijzonders maar doet het altijd prima.

Mijn Bassen (3)

Een viersnarige Washburn Status, feitelijk een Status bas, gemaakt in de fabrieken van Washburn in het verre oosten. Er zit wel echte Washburn hardware op. Hij is headless, aktief, en heeft een doorlopende hals.

Mijn Bassen (2)



Een vijfsnarige MTD (Michael Tobias Design) gemaakt in Tsjechie. Hij heeft twee Bartolini-elementen en een esdoorn toets. Ik heb geen idee welk model het is. Wellicht een Saratoga.

Mijn Bassen (1)

Een viersnarige handgebouwde fretloze Wishbass, in de VS gemaakt door Steve Wishnevsky. Het ding is loodzwaar, erg onhandig, moeilijk bespeelbaar en zeer grof gebouwd, maar klinkt als een contrabas.

zaterdag 5 september 2009

Cream Machine van binnen


Opengewerkte Cream Machine. Twee buizen, hoogstwaarschijnlijk ECC83. Het zijn de originele Hughes en Kettner buizen, er staat op CM1 en CM2. Ik denk dat dat staat voor Cream Machine 1 en Cream Machine 2... een eenvoudige modificatie is de buizen vervangen voor betere.

Hughes & Kettner Cream Machine

Het mooiste gitaargeluid krijg je als je de vermogensbuizen van de gitaarversterker op hun bliksem geeft (Power Tube Saturation heet dat) maar daarvoor moet je je 100 watt versterker helemaal voluit zetten, en dat wil nogal eens veel te hard gaan. Deze Cream Machine is een volledige buizenversterker van 2 watt of zo, dus je kunt de eindbuis naar believen oversturen zonder dat je buren denken dat er een kernoorlog is begonnen. De Cream Machine is in de jaren '80 gemaakt. Ik heb geen idee waarom ze hem nu al lang niet meer maken want volgens mij is het een gat in de markt. Het is wel een spuuglelijk ding als je het mij vraagt.

Tech21 Sansamp Bass Driver DI


Klein wonderdoosje voor basgitaar. Een soort zwitsers zakmes. Wel duur. En er zit geen regelaar voor de middentonen op, alleen bas en treble.

vrijdag 4 september 2009

United Breaks Guitars

De band Sons of Maxwell met gitarist Dave Carroll gingen op tour en vlogen met United Airlines. Carroll kon vanuit het raampje van het vliegtuig zien hoe het United personeel zijn Taylor gitaar sloopten. Na veel gezeur met United werd hij niet tegemoet gekomen en beloofde hij als wraak een drietal liedjes te maken. Dit is de eerste daarvan.
Als mede-gitarist voel ik erg met Dave mee. Het heeft hem echter geen windeieren gelegd, want hij is, door dit liedje en het verhaal, een bekende muzikant geworden. Hij is gast geweest bij alle Amerikaanse talkshows. Het liedje zelf is tamelijk flauw maar wel grappig.

woensdag 8 juli 2009

Promotiefoto..

.. moet nog worden bewerkt in Photoshop... klik op de foto voor een vergroting.

donderdag 25 juni 2009

Ibanez RG2077XL


Dit is werkelijk een monster, een Ibanez RG2077XL uit 2004. Het is een baritongitaar, dat wil zeggen dat de hals langer is, dus hij brengt lagere en donkerder tonen voort, maar hij heeft ook nog een zevende snaar, die staat nu op A gestemd.

vrijdag 12 juni 2009

Mijn Flangers


Electro Harmonix Deluxe Electric Mistress, Ibanez FL-305 Flanger, en Rocktron Hypnotic Flange. In mijn pedalenbak gaat de Rocktron de Mistress vervangen , aangezien de Rocktron stereo is, en een lampje aangeeft wanneer het effect aan is. (dat is erg handig omdat ik het effect nogal subtiel gebruik...)

zondag 7 juni 2009

Hofner Verythin

Voor mellow jazzgitaarspel grijp ik doorgaans naar mijn Hofner Verythin. Dat is een handgebouwde gitaar, hij is gemaakt in Duitsland door Herbert Kaa, van massief hout met Kent Armstrong elementen. Het ontwerpconcept van deze gitaar doet denken aan een Art Deco-achtige Gibson ES335, maar dan meer voor Jazz en van houtsoorten die je bij akoestische gitaren ziet. Het bovenblad is bijvoorbeeld van sparrenhout en de hals is van esdoorn, in plaats van mahonie. De toets is uit ebbenhout.

zaterdag 30 mei 2009

Marokkaanse Darbuka


Toen in in Marokko was kocht ik deze, naar het schijnt, typisch Marokkaanse darbuka. (je weet nooit, voor hetzelfde geld worden alle Darbuka's in Taiwan of India gemaakt en verkocht als authentiek Marokkaans. Ik begreep van iemand dat de keramische ketel van de "Marokkaanse" Darbuka's in Egypte wordt gemaakt in grote keramiekfabrieken, en dat de Marokkaanse instrumentmakers vervolgens het speelvel erop monteren....) Ik had al twee Darbuka's uit Istanbul, maar die zijn van metaal met moderne plastic speelvellen. Dit Marokkaanse exemplaar is van keramiek en het speelvel is van vissenhuid. (!!??) Rechts op de foto is het gat voor het vissenoog te ontwaren. Het geluid is heel anders dan dat van de Turkse Darbuka's.

Hughes & Kettner Thirty


Fotootje van mijn Hughes & Kettner Thirty, gemaakt in Duitsland ergens aan het begin van de 90'er jaren. Is een raar versterkertje. Geen buis te bekennen maar wel een veergalm. Er zit een Celestion G12T35 in en dat vind ik een behoorlijk slechte speaker met een minuskuul magneetje, maar omdat het een heel klein gesloten kastje is klinkt het nog aardig. Misschien doe ik er wel eens een Vintage30 in of een G12H30. Het geluid is erg goed, niet zozeer insoirerend maar verslavend. Destijds gebruikte ik een H&K Thirty als opwarmversterkertje voor optredens. Het ding kan lang niet zo veel als een Roland Cube 30x (die heb ik ook) of een Line6 Spider combo (vaak op gespeeld) maar ik vind het basisgeluid van de Thirty veel beter dan dat van deze twee. Volgens forums heeft de HK Thirty een beetje een cultstatus gekregen, wat ik mij niet echt kan voorstellen van een transistorversterker. Het logo is van karton. Het kijkt net of de kast bedekt is met tapijt, maar dat zijn stofdeeltjes, vezels of zo, die op het hout van de kast zijn gelijmd. Nochthans moet mijn exemplaar binnenkort maar eens worden gestofzuigd.

Gibson ES125T uit 1964


Mijn enige echte vintage-gitaar: een Gibson ES125T (T is Thinline) uit 1964, helemaal origineel. De slagplaat is weliswaar verdwenen, maar zelfs het originele P90-element zit er nog op. Het is een eenkennige gitaar, naast jazz kun je er hoogstens een beetje op bluesen. De hals is de fijnst spelende Gibson-hals die ik ooit in handen heb gehad. De body is helemaal hol, en thinline. Het is een qua opsmuk sobere versie van de ES175 maar met niet minder karakter. Bij hogere geluidsvolumes gaat hij rondzingen en bibberen als een gek. De gitaar is bij mij in ruste, omdat ik er een keer te zware snaren op heb gezet is de lijm van de hals-body verbinding een beetje zwak geworden. Moet dus worden gerepareerd.

zaterdag 9 mei 2009

Pedalenbak

Hier is mijn pedalenbak zoals hij er nu uitziet; op volgorde van signaalketen: Boss CS3 compressor, Ibanez TS9 Ashbass Mod Tube Screamer, Vox Satchurator, Custom Handbuilt Rat-kloon, Boss DS1 Keeley Mod distortion, Electro Harmonix Deluxe Electric Mistress Flanger, Boss PS2 Pitch Shifter en Delay, Belcat DLY303 delay, Electro Harmonix Holy Stain (voor de Reverb) en Boss CE3 Chorus.

Gemodificeerde Boss DS1


De Boss DS1 van weleer heeft op dit moment een cult-status, omdat allerlei bekende gitaristen hem gebruiken. Maar zij gebruiken niet de originele versie maar de door Keeley gemodificeerde versie. Zo'n distortion heb ik nu ook. Er zit een extra schakelaartje bij, de O van TONE is een LED geworden, die aangeeft wanneer het distortion-circuit aktief is, (de LED speelt ook een aktieve rol in het opwekken van vervorming) de effect-LED is vervangen door een felle blauwe, maar dat is alleen voor de show. Het geluid is beter, romiger, dan dat van een stock DS1.

Belcat Delay


Ik heb een Belcat delaypedaal aangeschaft, bij een internetwinkeltje in Singapore voor 26 euro, inclusief verzendkosten. Hoe ze het doen, weet ik niet, maar volgens mij maakt niemand daar enige winst op. Het pedaal wordt geadverteerd als een analoge delay, maar dat is het niet, er zit een digitale chip in. Als het effect niet extreem wordt gebruikt dan is het geluid uitstekend te pruimen. En als hij het op een gegeven moment niet meer doet dan koop ik gewoon een nieuwe.

Belcat wordt in China gemaakt en de soldeerkwaliteit is wat amateuristisch en de gebruikte onderdelen zijn niet de beste kwaliteit, maar hij doet het, dus wat geeft het. Er zit tenminste een metalen kast omheen. De voetschakelaar is fop, er zit gewoon een PCB-schakelaartje onder.

zaterdag 18 april 2009

De Kop van mijn Ibanez RG770 DX


... en de kop van mijn Ibanez. Het afdekplaatje van de stelpen op de kop past bij de slagplaat. Klik op de foto's voor een vergroting.

Ibanez RG770 DX

Dit is de body van mijn Ibanez RG770DX. Dit is een originele, uit 1990. Ibanez maakt nu een reissue van deze gitaar. Oorspronkelijk heeft hij een doorzichtige plastic slagplaat, maar ik heb een andere gemonteerd. Het middelste, blauwe element is origineel, de andere twee zijn een DiMarzio Paf en een DiMarzio Fred. De knoppen komen van een Telecaster. Het middelste element heb ik met tape tegen de slagplaat geplakt zodat hij niet in de weg zit.

Past niet!


Wilde ik mijn pedalenbak vullen met effectpedalen, merk ik tot mijn schrik dat het niet past!

zondag 12 april 2009

Kitty Hawk M5

ers
Een oude bak uit de jaren '80: Kitty Hawk M5, made in Germany. Ik heb meer Kitty Hawk-spul, en het klinkt allemaal prima, maar is zeer slecht gebouwd. Deze M5 heeft plastic potmeters en die zijn er al een keer afgebroken, dus vernieuwd. Binnenin ziet het er niet zo betrouwbaar uit. Er zit een Celestion 60 watt Silverback in, met een klein magneetje. Het geluid lijkt een beetje op dat van mijn Laney Pro Tube 30, uit dezelfde periode en met dezelfde eindbuizen. (6V6)

Boss SL-20 Slicer

Mijn nieuwste effectapparaat is een Boss Slicer. Ik wil uit mijn effectenketen een aftakking maken, en die door de Slicer en daarna door een Line6 modeler doen, en dan rechtstreeks het mengpaneel in.

De Slicer is een ware kerstverlichtingshow in de pedalenbak. Rond de Tempo-knop draait en knippert van alles.

Trace Elliot effectapparaten

Twee broertjes: een Trace Elliot SMX tweebands compressor voor basgitaar, en een Trace Elliot Quad Chorus voor gitaar.
Trace Elliot effecten draaien op 18 volt en vreten batterijen. De Dual Chorus heeft zelfs helemaal geen batterijcompartiment meer en draait alleen op een 18 volts voeding.
De Quad Chorus zie je niet zo vaak. Het is in feite een doos met twee stereo-chorussen, elk met een enkele regelaar. Het is mogelijk hele mooie en diepe stereoeffecten te bewerkstelligen.

zondag 22 maart 2009

Optreden


Hier ben ik aan het soleren op een Gibson ES335 Pro (die is niet van mij) tijdens een optreden dit weekend. op de achtergrond Sjaak, de bassist.

woensdag 18 maart 2009

Allan Holdsworth

Gisteren speelde de grote Allan Holdsworth met zijn trio in de Boerderij in Zoetermeer, vergezeld door Gary Husband achter de drums en Jimmy Johnson op bas. Merkwaardig dat een van de beste en meest originele electrische gitaristen ooit voor slechts honderd man op een kleine lokatie speelt. Het geluid was bijzonder slecht, de bassist had geen eigen versterking voor zijn Alembic en speelde dus rechtstreeks over de PA. Zijn geluid was niet om aan te horen. Allan zelf speelde op een witte Steinberger over een Hughes & Kettner Zentera. Ik vind Chad Wackerman (ex-Zappa) een betere drummer dan Gary Husband, in ieder geval kan hij beter uit de voeten met de muziek van Allan Holdsworth. Wackerman speelt mee op de Holdsworth-DVD 'Live at Yoshi's", en op veel albums van Holdsworth. Ook een keyboard werd gemist. Vaste toetsenist bij Allan Holdsworth is Alan Pasqua, maar die was thuis gebleven. Jimmy Johnson doet, voor zover ik iets uit de modderige brij van geluid kon ontwaren, niet onder voor vaste Holdsworth-bassist Jimmy Haslip.

Ondanks dit alles is het een fenomeen, die Allan Holdsworth, en ben ik erg blij dat ik op twee meter afstand van de man heb gestaan, op het moment dat hij zijn onnavolgbare legato-licks speelde.

vrijdag 13 maart 2009

Sitar


Foto van mij tijdens het bespelen van mijn Sitar. Dat ding heb ik gekocht in India, en het was een hele onderneming om hem naar Nederland te krijgen. In Nederland heb ik een jaar lang les gehad van een Indiase Sitarspeler. Foto is gemaakt door Patrick Deters.

maandag 9 februari 2009

Basje gekocht


Ik heb weer een mooi basje gekocht: een Washburn Status headless bass uit de jaren '80. Dat hij uit die periode is, is wel aan het design te zien. Is gemaakt in Japan. Het is een neck-through model met Engelse Status hardware. Deze bas is net zo groot als een gitaar, en dat maakt hem wel zo transportabel.
Moet nog worden verzonden. De foto komt van de verkoper. Als ik hem binnen heb maak ik een paar nieuwe foto's.

vrijdag 23 januari 2009

ESP The Mirage Custom


Ik heb weer een nieuwe gitaar aangeschaft, ditmaal is het een ESP the Mirage Custom uit 1988. Het is een neck-through gitaar, gemaakt in Japan, de voorganger van de ESP MII Custom. Dit type gitaar is destijds gebruikt door Queensryche, Metallica, en vele andere gitaristen uit de jaren '80. Het is een echte shreddergitaar met een hele snelle, satijngelakte hals. Ik weet nog niet of ik hem ga houden, misschien probeer ik hem weer te verkopen.

zondag 18 januari 2009

Twee London City broertjes


Twee Broertjes: mijn London City uit 1968 en daarop de London City uit 1980 van een vriend. De bovenste is 100 watt, de mijne is 50 watt. Helaas ontbreekt het groene logo op de bovenste. Ze staan allebei op marktplaats.

London City DEA70


Dit is mijn vintage London City gitaarversterker uit 1969, gemaakt in Nederland. Er zitten zeldzame buizen in: Philips Miniwatt ECC83 en Valvo EL34. Ik gebruik deze versterker niet meer en dus staat hij op Marktplaats. Wel een beetje pijn in het hart....

zaterdag 10 januari 2009

Banjo


Mijn nieuwste aanwinst is een Bluegrass-banjo, dat is een vijfsnarige banjo in een open stemming. Het is niet zo'n duur ding maar hij klink wel als een echte banjo en speelt fijn en er was nog een koffer bij ook..

dinsdag 6 januari 2009

Weer een nieuwe!

Ik schaf eigenlijk nooit nieuwe gitaren aan, maar hier dan toch een: een Godin XTSA uit Canada. Het is een rare gitaar. Een beetje high-tech, want het is zowel een electrische als een akoestische gitaar, en ook een synthesizer. Het geluid is een beetje jazz-achtig maar hij kan ook aardig rocken. Er zijn een paar dingen vreemd: zo zijn de afdekplaten voor de electronica aan de achterzijde verzonken maar de afdekplaat voor de tremolo niet. De tremoloklauw is scheef gemonteerd. En het raarste: er is veel electronica aan boord met een flink aantal knoppen maar geen gebruiksaanwijzing. (Die is wel op de website te downloaden) De hals is van mahonie, geschroefd, met een tamelijk dun ebbenhouten fretboard. Speelt heel fijn.
Omdat ik eigenlijk uitsluitend oude gitaren bespeel, was ik niet gewend aan de 'locking tuners' waardoor ik de hoge E-snaar onmiddellijk uit de tuner trok...
Maar het is een fijne gitaar. Een echt werkpaard.