vrijdag 21 mei 2010

In de studio


Op deze foto ben ik een opnamesessie aan het voorbereiden. De foto is gemaakt door Gabriel Jansen en door mij met Photoshop bewerkt.

maandag 17 mei 2010

Blackstar HT5 binnenwerk


De binnenkant van de Blackstar HT5. Dat ziet er behoorlijk ingewikkeld uit voor een klein 5 watt versterkertopje!


Blackstar HT5


Ik word erg blij van het feit dat gitaarversterkerfabrikanten zich meer en meer gaan richten op het ontwerpen van laagvermogen buizenversterkertjes. Die versterkers van 100 watt of meer klinken pas goed als ze oorverdovend hard staan, en dat kan alleen in het Gelredome. Door een versterker te maken met laag vermogen krijg je die zo gewenste eindbuizenvervorming zonder dat de woonwijk instort. Ik ben erg gecharmeerd van de kleine Hughes en Kettners uit de jaren '80, hun tijd ver vooruit, maar schafte mijzelf ook maar eens een moderne variant aan: de Blackstar HT5. Blackstar is een bedrijf dat is opgericht door voormalige Marshall werknemers. De verwijzingen naar het moederbedrijf zijn duidelijk: klassieke vormgeving, 'gold piping', en plexiglas front. Binnenin speelt zich iets heel anders af: een tweetal buizen en heel veel electronica. Het signaalpad is dus niet vrij van transistoren of IC's, verre van dat. De marketingkreet dat het een honderd procent buizenversterker betreft is derhalve foutief. Het gebakje klinkt prima, ook bij lage vermogens. Er zijn twee extra features: een geemuleerde uitgang om de boel op een mengpaneel aan te sluiten, met een keuze uit 1x12 of 4x12 simulatie, en een knop die traploos regelt tussen een Britse en een Amerikaanse voicing. Ik heb wat twijfels bij de bouwkwaliteit, (made in Korea, engineered in the UK...) een van de twee buizen is bijvoorbeeld rechtstreeks op de printplaat gemonteerd. De stand van de knoppen is van enige afstand volkomen onmogelijk af te lezen. Vervangen door kippenkoppen, dus!
Het geluid is niet onaardig. Met wat goede wil kun je met de 5 watt die deze versterker levert wel boven een niet al te hard rammende drummer uitkomen. Ik ontdekte dat de versterker erg gevoelig is voor het type speakers dat er op wordt aangesloten. Ik heb de bijbehorende speakerkast niet geprobeerd, maar wel een 2x12 met open back waarin een Celestion V30 en een G12H30 hangen, dat ging prima, maar mijn 4x12 1960TV met Greenbacks lukte helemaal niet. Bij G12M70's in een gesloten kast doet hij het ook wel aardig.
Enfin. Leuk versterkertje voor opnamen en opwarmen. En hij ziet er best goed uit.