zaterdag 22 maart 2008

Sfeerplaatje


Iedereen die een beetje een groot mengpaneel heeft gaat er direct sfeerplaatjes van maken. Die knoppies lijken op soldaten of gebouwen en met wat scherptediepte ziet her er al snel uit.
Voor de liefhebbers: ik heb een Mitec Varydesk uit ongeveer 1988, in het goede oude Duitsland gemaakt, met discrete voorversterkers en Penny & Giles faders. Destijds kostte zoiets ongeveer 18.000 dollar, maar tegenwoordig, dankzij de digitale revolutie, kosten ze niet zoveel meer. Je moet wel een soldeerbout ter hand kunnen nemen want ze zijn bijna zonder uitzondering afgeragd en uitgewoond.

Rotte Trafo

Een detailfoto van de verbrande voedingstransformator van mijn Kitty Hawk Testarossa. De fik heeft er aardig ingestaan. Als ik hem aanzet begint hij onmiddellijk te sissen en te knetteren. En de ruimte vult zich met een brandlucht.

maandag 17 maart 2008

Materiaalpech: Kitty Hawk Testarossa


Het Duitse versterkermerk Kitty Hawk stond bekend als constructeur van goed klinkende maar slecht gebouwde gitaarversterkers. Ze zijn rond 1990 of zo failliet gegaan, en maken nu een doorstart met in China vervaardigde spullen. Het oude 'echte' spul was beroemd onder liefhebbers van Mesa Boogie en Dumble versterkers maar berucht vanwege hun slechte constructiekwaliteit en betrouwbaarheid. Ik weet daar inmiddels alles van. Op deze foto staat het binnenwerk van mijn Kitty Hawk Testarossa gitaarvoorversterker. Te zien zijn vijf 12ax7 buizen. De Testarossa is een van de weinige voorversterkers die ik ken waarin geen halfgeleiders ingebouwd zijn, afgezien van de gelijkrichter in de voeding. Het geluid is niet minder dan fenomenaal. Bouwkwaliteit laat echter te wensen over: de potmeters zijn van plastic en breken constant af waarna ze moeten worden vervangen. De printplaat is van kartonachtige rommel dat vocht opzuigt en vocht wil je niet in je electronische apparatuur. De voedingstrafo is van inferieure kwaliteit. Voor 12ax7- of ECC83-buizen heb je ongeveer 700 volt nodig en die gaat door haardunne draadjes in de trafo. Een veel voorkomende averij voor de Testarossa en voor zijn broertje is het doorbranden van de voedingstrafo, vanwege slechte kwaliteit en foutieve plaatsing in het chassis waardoor de boel kan oververhitten. Op de foto is het nauwelijks te zien, maar de trafo van mijn Testarossa is doorgebrand. Dat wordt een aardige reparatierekening.

Charvel model 88



Dit is een Charvel model 88, gemaakt in 1988 in een oplage van 1000 stuks in de Japanse fabriek van Wayne Charvel. Deze gitaar is gemaak van Afrikaans mahonie, een housoort die sinds lang niet meer mag worden gekapt en ingevoerd. Deze serie gitaren is zo'n beetje de laatste die met Afrikaans mahonie is gemaakt. Tegenwoordig komt het mahonie uit Zuid Amerika, bijvoorbeeld Honduras mahonie, en uit Indonesie. Afrikaans mahonie is veel lichter en de gitaar klinkt dikker en vetter dan met andere soorten mahonie. Op de model 88 zit een Jackson J95 humbucker in plaats van de gebruikelijke J90. de humbucker is schuin gemonteerd. Daarnaast is de kop omgedraaid, niet zozeer om cosmetische redenen maar om de onderste snaren meer bewegingsvrijheid te geven waardoor de klank dikker en zwaarder wordt. De Shark inlays zijn zeer ongebruikelijk voor Japanse Charvel gitaren. Er zit een Floyd Rose kopie op, die wel heel erg gedateerd is. Er is sprake van een volumeregelaar, precies op de juiste plek, maar geen toonregelaar. Dit type vroege 'superstrats' is geheel beinvloed door de inzichten van Eddie van Halen, die o.a. zei dat een toonregeling op een gitaar niet nodig was.

Ik kon deze gitaar twee maanden geleden aanschaffen op Ebay. Daar heb ik enkele jaren op moeten wachten, want je ziet ze nauwelijks te koop aangeboden.

zaterdag 15 maart 2008

Laney G300


Dit is mijn basgitaarversterker, een Laney G300 top. Hij is 300 watt mono of tweemaal 150 watt stereo. Er zit een aktief scheidingsfilter in, dus er kan mee gebiamped worden. De twee frequenties hebben elk hun eigen effect loop. Ik had daar compressors in gezet, feitelijk had ik dus een multiband compressor. Aan de voorzijde zit nog een extra effect loop. Verder: 11 band grafische equalizer (net als Trace Elliot) noise gate en limiter. En twee preshapes. Aangezien ik nu een SWR Grand Prix voorversterker heb, is deze top te koop, voor 300 euro, dat is een euro per watt!

Rat-Kloon


Mijn nieuwste apparaat: een door een Duits boetiekfabriekje gemaakte kloon van de beroemde Proco Rat distortion. Dit is versie met de kleine behuizing, dat wil zeggen dat er geen batterij in kan. Hij moet dus met een voeding worden aangestuurd en dat is wel een beetje jammer. Het geluid is heel wat beter dan die van de echte Proco Rat, er zijn betere electronische componenten gebruikt maar ook is er een extra "mode" knop met meer mogelijkheden. De Proco Rat wordt door veel beroemdheden gebruikt, maar de bekendste is wel Pink Floyd.

woensdag 5 maart 2008

Novation Supernova


Dit is een Novation Supernova, die ik op http://www.ebay.co.uk/ heb kunnen aanschaffen voor weinig. Het is een zg. virtueel analoge synth, dat wil zeggen dat hij een digitale emulatie van een analoge synth is. De paar weken dat ik hem nu heb vind ik het een erg prettige bak. Het maken van geluiden gaat makkelijk omdat vrijwel elke functie direct vanaf het frontpaneel toegankelijk is. De geluidskwaliteit is ook goed.