zondag 13 maart 2011

Marshall jcm900 2500 sl-x

Een kijkje onder de motorkap van mijn recent aangeschafte Marshall JCM900 2500 SL-X. Ik ben niet zo gek op de normale JCM900 dual reverb. De SL-X heeft geen reverb en maar een kanaal, maar wel dubbele gainregelaars en een extra buis in de voorversterker voor extra gain. Het is een versterker met ontegenzeggelijk een JCM900 karakter, dus blaffend, agressief en veel hoogmidden, maar omdat hij is opgevoerd door de extra versterkertrap is het een trashmetalversterker geworden. Ik wil hem graag proberen met THD Yellowjackets of TAD Tonebones, zodat de eindversterker op Class A EL84's kan draaien in plaats van de standaard 5881 eindbuizen.

vrijdag 4 maart 2011

Marshall jcm800 1960


Bij het openmaken van de 1960 viel het mij op dat er dezelfde speakers in zitten maar met verschillende opdruk op de magneten. Het is een cabinet dat al door veel eigenaars is gebruikt, en er is bijna niets meer origineel. Zelfs de bedrading is vervangen. (voor hogere kwaliteit) Waarschijnlijk zijn een keer twee speakers overbelast geraakt en heeft een vorige eigenaar die twee vervangen voor precies dezelfde speakers, maar met andere stickers. De box zit uberhaupt vol met gaten en butsen.

Weber Beam Blocker


Als ik ergens ga optreden neem ik meestal mijn oude Marshall JCM800 1960 cab mee, met daarin vier Celestion G12M70's. Ik irriteer mij erg aan de richtingsgevoeligheid van het geluid, dus installeer ik Weber Beam Blockers voor de bovenste twee speakers. Die Beam Blockers zijn in Europa bijna niet te krijgen, dus ik moest ze uit de VS importeren. Die slechte verkrijgbaarheid is vreemd, want het geluid knapt er enorm van op.

Fulltone GT500


Mijn nieuwste overdrivepedaaltje is een Fulltone GT500. Het is een overdrive-booster met een bass en treble regelaar en daarnaast een distortion met bass, middle en treble. De middle regelaar van de distortion bedient een inductor die ook in een wah pedaal is te vinden. Een schakelaar bepaalt welk effect eerst komt, de booster of de distortion. Waar ik naar op zoek ben is een goede vervanging voor mijn Ibanez TS9 Ashbass Mod, dat is mijn favoriete boosterpedaal, maar dan met bass en treble. De toekomst zal uitwijzen of dit pedaal net zo goed is. De distortion lijkt veel op mijn Boss DS met Keeley mod, maar is niet zo extreem. Ik vind mijn Hughes & Kettner Tubeman beter, voorlopig.