zaterdag 30 mei 2009

Marokkaanse Darbuka


Toen in in Marokko was kocht ik deze, naar het schijnt, typisch Marokkaanse darbuka. (je weet nooit, voor hetzelfde geld worden alle Darbuka's in Taiwan of India gemaakt en verkocht als authentiek Marokkaans. Ik begreep van iemand dat de keramische ketel van de "Marokkaanse" Darbuka's in Egypte wordt gemaakt in grote keramiekfabrieken, en dat de Marokkaanse instrumentmakers vervolgens het speelvel erop monteren....) Ik had al twee Darbuka's uit Istanbul, maar die zijn van metaal met moderne plastic speelvellen. Dit Marokkaanse exemplaar is van keramiek en het speelvel is van vissenhuid. (!!??) Rechts op de foto is het gat voor het vissenoog te ontwaren. Het geluid is heel anders dan dat van de Turkse Darbuka's.

Hughes & Kettner Thirty


Fotootje van mijn Hughes & Kettner Thirty, gemaakt in Duitsland ergens aan het begin van de 90'er jaren. Is een raar versterkertje. Geen buis te bekennen maar wel een veergalm. Er zit een Celestion G12T35 in en dat vind ik een behoorlijk slechte speaker met een minuskuul magneetje, maar omdat het een heel klein gesloten kastje is klinkt het nog aardig. Misschien doe ik er wel eens een Vintage30 in of een G12H30. Het geluid is erg goed, niet zozeer insoirerend maar verslavend. Destijds gebruikte ik een H&K Thirty als opwarmversterkertje voor optredens. Het ding kan lang niet zo veel als een Roland Cube 30x (die heb ik ook) of een Line6 Spider combo (vaak op gespeeld) maar ik vind het basisgeluid van de Thirty veel beter dan dat van deze twee. Volgens forums heeft de HK Thirty een beetje een cultstatus gekregen, wat ik mij niet echt kan voorstellen van een transistorversterker. Het logo is van karton. Het kijkt net of de kast bedekt is met tapijt, maar dat zijn stofdeeltjes, vezels of zo, die op het hout van de kast zijn gelijmd. Nochthans moet mijn exemplaar binnenkort maar eens worden gestofzuigd.

Gibson ES125T uit 1964


Mijn enige echte vintage-gitaar: een Gibson ES125T (T is Thinline) uit 1964, helemaal origineel. De slagplaat is weliswaar verdwenen, maar zelfs het originele P90-element zit er nog op. Het is een eenkennige gitaar, naast jazz kun je er hoogstens een beetje op bluesen. De hals is de fijnst spelende Gibson-hals die ik ooit in handen heb gehad. De body is helemaal hol, en thinline. Het is een qua opsmuk sobere versie van de ES175 maar met niet minder karakter. Bij hogere geluidsvolumes gaat hij rondzingen en bibberen als een gek. De gitaar is bij mij in ruste, omdat ik er een keer te zware snaren op heb gezet is de lijm van de hals-body verbinding een beetje zwak geworden. Moet dus worden gerepareerd.

zaterdag 9 mei 2009

Pedalenbak

Hier is mijn pedalenbak zoals hij er nu uitziet; op volgorde van signaalketen: Boss CS3 compressor, Ibanez TS9 Ashbass Mod Tube Screamer, Vox Satchurator, Custom Handbuilt Rat-kloon, Boss DS1 Keeley Mod distortion, Electro Harmonix Deluxe Electric Mistress Flanger, Boss PS2 Pitch Shifter en Delay, Belcat DLY303 delay, Electro Harmonix Holy Stain (voor de Reverb) en Boss CE3 Chorus.

Gemodificeerde Boss DS1


De Boss DS1 van weleer heeft op dit moment een cult-status, omdat allerlei bekende gitaristen hem gebruiken. Maar zij gebruiken niet de originele versie maar de door Keeley gemodificeerde versie. Zo'n distortion heb ik nu ook. Er zit een extra schakelaartje bij, de O van TONE is een LED geworden, die aangeeft wanneer het distortion-circuit aktief is, (de LED speelt ook een aktieve rol in het opwekken van vervorming) de effect-LED is vervangen door een felle blauwe, maar dat is alleen voor de show. Het geluid is beter, romiger, dan dat van een stock DS1.

Belcat Delay


Ik heb een Belcat delaypedaal aangeschaft, bij een internetwinkeltje in Singapore voor 26 euro, inclusief verzendkosten. Hoe ze het doen, weet ik niet, maar volgens mij maakt niemand daar enige winst op. Het pedaal wordt geadverteerd als een analoge delay, maar dat is het niet, er zit een digitale chip in. Als het effect niet extreem wordt gebruikt dan is het geluid uitstekend te pruimen. En als hij het op een gegeven moment niet meer doet dan koop ik gewoon een nieuwe.

Belcat wordt in China gemaakt en de soldeerkwaliteit is wat amateuristisch en de gebruikte onderdelen zijn niet de beste kwaliteit, maar hij doet het, dus wat geeft het. Er zit tenminste een metalen kast omheen. De voetschakelaar is fop, er zit gewoon een PCB-schakelaartje onder.