donderdag 23 oktober 2008

Drumstel


Zoals deze foto laat zien is er in mijn studiootje nauwelijks plaats, maar toch past er, tussen de Laney's en de opnameapparatuur nog net een drumstel. Op elk vel behalve de extra snare staat een Shure SM57, de bassdrum heeft een speciaal daarvoor gemaakte Shure en de overheads zijn Oktava's uit Rusland. De overheads worden versterkt door een Manley Langevin voorversterker. Die is rechts nog net op de foto te ontwaren, in het rack. Het is het rode ding. Klik op de foto voor een vergroting.

maandag 13 oktober 2008

Duesenberg 49er


Sinds niet al te lang worden in Duitsland gitaren gemaakt door Duesenberg. Ze lijken een beetje op Gibsons en zien er wat retro uit. Dit is mijn Duesenberg: een 49er limited edition. Een aantal foutjes van Les Pauls zijn opgelost: een enkele volumeknop in plaats van twee, de elementschakelaar zit naast de volumeknop en niet boven de hals. De Duensberg heeft een langere mensuur dan de Les Paul. Er zit een humbucker en een P90 op, dus de klankmogelijkheden zijn groter dan die van ongemodificeerde een Les Paul. Er zitten goede stemmechanieken op en niet die rare die je op Les Pauls tegenkomt. Maar: het is net zo'n zware gitaar, de knoppen zijn glad dus als je met bezwete handen aan het spelen bent kun je je volume niet goed meer regelen. De hals breekt nog steeds snel, ook al is er een verdikking bij de overgang naar de kop gemaakt. Enfin. Geen slechte gitaar. Voor sommige muziekstukken goed bruikbaar.

zondag 12 oktober 2008

Mutlos


Mutlos is een freejazz-improvisatiegezelschap bestaande uit drie multi-instrumentalisten. Op deze foto de drie Mutlos-leden: van links naar rechts Eric Kolenbrander, David Meelker en ikzelf. Eric heeft een Baglama Saz in de hand, David een Balalaika en ik een Gibson Blueshawk. De Baglama Saz heb ik Istanbul gekocht en de Balalaika kreeg ik van een in Moldavie opgedane vriend toen ik door dat land reisde. Mutlos heeft al meer dan 50 CD's met unieke muziek gemaakt. We willen uit dat oeuvre een 'Best Of' maken, of een sampler met fragmenten muziek van drie minuten of zo, maar dat is een hels karwei. Op dit moment is Mutlos ten ruste. Wellicht wordt aanstonds weer in volle hevigheid gemusiceerd. Klik op de foto voor een vergroting.

Gibson Les Paul


Op mijn Gibson Les Paul Smartwood heb ik een Roland GK2 element gezet, om met de gitaar synthesizers te kunnen spelen. Ik heb het niet zo op Les Pauls, ik vind ze te zwaar en vind de mensuur (snaarlengte) ongemakkelijk. Deze is iets lichter omdat de body hol is. (Sound Chambering wordt dat genoemd) Nochthans is dit niet mijn favoriete gitaar. De body is van mahonie met een top van Preciosa, de toets is van Muiracatiara. De gitaar is niet gelakt maar met was behandeld zodat de toon wat 'houtiger' blijft omdat het hout meer kan resoneren. Ik heb het halselement omgedraaid zodat de elementen uit fase staan wanneer ik ze beide selecteer. Dat geeft een iets dunner geluid.

Vox Satchurator


Mooi rood Vox Satchurator distortion pedaal. Dit effect is gemaakt naar de wens van Joe Satriani. De schakelaar met 'Pad' kan ik nog niet helemaal plaatsen...

Nieuwste aanwinst


Een Ibanze RG770PM (PM staat voor Pink Metallic) uit 1990. En ja, hij is roze.